7 Tips om je groeimindset te vergroten en te ontwikkelen

Leestijd: 3 minuten

Deze 7 tips om je groeimindset te vergroten en te ontwikkelen kun je gebruiken als je begint in het verdiepen van je Mindset.

Tip 1 Leer over je brein

Het verschil weten tussen een fixed mindset en groeimindset is essentiƫle kennis om jezelf beter te begrijpen Ook kun je je verdiepen over neuroplasticiteit. Dit betekent dat je hersenen in staat zijn om nieuwe verbindingen te leggen. Het brein kan bestaande verbindingen versterken en nieuwe verbindingen maken. Je kunt je hersenen trainen. Met andere woorden: je kunt je groeimindset vergroten en ontwikkelen.

Neuroplasticiteit - verbindingen hersenen

Lees goede boeken over de mindset. Een tip, lees mijn review “Word de beste versie van jezelf”, Puur Mindset Academy van Jerik van Nuenen. Of volg de online cursus van Jia Ruan, het Unstoppable Mindset programma. Deze videocursus is 1 van de beste cursussen die online wordt aangeboden. Download hier zijn gratis E-book en audioprogramma.

Tip 2 Zorg voor een fit brein

Ga lekker sporten en probeer gezond te eten. Het is bewezen dat sporten helpt voor een fit brein. Je hersenen maken sneller verbindingen en de groei van nieuwe hersencellen wordt bevorderd. Dit komt door het eiwit BDNF (brain derived neurotrophic factor). Een eiwit dat van belang is voor het overleven en herstellen van neuronen. Gezond eten, voldoende rust en een goede nachtrust dragen ook bij aan een fit brein.

Tip 3 Word bewust van je groeimindset

Meer dan 95% wat je doet, denkt en voelt is onbewust. Wees bewust van je mindset. Natuurlijk weet jij dat je een positieve mindset wilt hebben en dat hoef ik je ook niet te vertellen. Het is lastig om dit ook te voelen. In mijn blogs vindt je binnenkort artikelen hoe je daarmee aan de slag kan gaan.

Tip 4 Focus op het proces en niet op het resultaat

Mensen met een fixed mindset zijn gewend om naar het resultaat te kijken en zichzelf daarop af te rekenen. Als je het resultaat hebt gehaald dan is dat een bevestiging voor jou dat je intelligent bent of je vindt jezelf heel goed. Echter wanneer het resultaat niet is gehaald of je hebt een fout resultaat gehaald dan kun je het gevoel hebben dat je hebt gefaald en dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. Dit voorkom je door op proces te focussen. Leg dus niet de nadruk op de uitkomst, maar stel jezelf de vragen: ‘wat heb ik geleerd?’ en ‘ wat kan ik nog ontwikkelen’? Stel jezelf leerdoelen en geen prestatiedoelen!

Ik weet uit ervaring dat dit moeilijk is. Ik stel ook nog steeds prestatiedoelen voor mijzelf. Dit komt enerzijds omdat ik zo ben opgevoed (wie niet?) en anderzijds omdat mijn werkgever dat van mij eist. Aan het einde van het jaar moet ik mijn doelen behaald hebben anders krijg ik geen promotie. Hoe ik dit omgezet heb naar leerdoelen lees je binnenkort in mijn blog.

Tip 5 Zelfreflectie

Durf fouten te maken. Je leert van je fouten. Vraag ook feedback aan anderen. Feedback vragen is een kans om iets nieuws te leren en te ontwikkelen. Het is eng om feedback te vragen. Ik heb het ook moeten leren. Op mijn werk vraag ik regelmatig feedback aan mijn collega’s. Ik heb het geleerd om het simpelweg te doen. Hoe vaker je feedback vraagt hoe minder eng het wordt.

Zelfreflectie

Tip 6 Het woord ‘nog’ en ‘wel’

Het woordje ‘ nog’ is een zeer krachtige term voor je groeimindset. Als je denkt: ‘ ik kan dit niet’ denk er bewust bij na en zet het om in ‘ik kan dit nog niet’. Dit laat ruimte over voor groei. Als ik zeg of denk “ik kan dit niet” of “dit is te moeilijk voor mij” dan schrijf ik het eerst letterlijk op wat ik niet kan. Vervolgens schrijf ik op “ik kan dit nog niet” en stel mijzelf doelen. Of nog beter: “ik kan dit wel en ga er naar toe werken”. Dit geeft een positieve draai en dit werkt nog krachtiger voor mij persoonlijk.

Tip 7 Neem actie om aan je groeimindset te werken

Sta open om nieuwe vaardigheden te leren. Inspanning en doorzettingsvermogen zijn noodzakelijk om je te ontwikkelen zodat jij je doelen en dromen kunt bereiken.

Het boek “Master your Mindset” van Michael Pilarczyk heeft mij enorm geholpen om te beginnen met deze website.

Plaats een reactie