Waarom uit je comfortzone stappen?

Leestijd: 6 minuten

Wat is je comfortzone?

Een comfortzone is meer dan een gemoedstoestand, waarin mensen zich op hun gemak voelen, hun omgeving onder controle hebben en een laag niveau van angst en stress ervaren. Het is iets zeer persoonlijk, aangezien verschillende mensen andere angst- en stressniveaus hebben. Daarom verschillen comfortzones van persoon tot persoon.

Waarom uit je comfortzone stappen?
Waarom uit je comfortzone stappen?

Sommige mensen houden er bijvoorbeeld van om elke ochtend naar hun werk te gaan en zijn gewend aan de routine om dagelijks naar het werk te gaan, zodat hun werkplek hun comfortzone wordt en het verlaten van deze comfortzone om freelancer te worden of een bedrijf te starten kan voor hen een hele uitdaging zijn. Voor anderen kan een comfortzone natuurlijk de tijd zijn waarop ze hun maaltijden nuttigen of die tijd na het werk wanneer ze na een hectische dag op het werk ontspannen voor de televisie of met sociale media.

Maar een comfortzone is ook een verzameling van ideeën die je hebt verzameld in de loop van je leven en waar je aan gewend bent geraakt. Of gelijkaardige dingen en situaties die je hebt meegekregen in je opvoeding.

Want ‘iedereen’ het doet en FOMO

Comfortzones zijn natuurlijk niet statisch. Alles wat jij in jouw zeer persoonlijk perspectief als ‘normaal’ beschouwt is jouw comfortzone. Het is vertrouwd en het biedt een zekerheid omdat je het kent.

Je bent uit je comfortzone, wanneer je je kwetsbaar, angstig, gestrest of ongemakkelijk begint te voelen bij een gedachte, een actie of een situatie.

Je bent niet gewend aan alles wat buiten je comfortzone valt en daardoor voelt het als een bedreiging van je veiligheid, ongeacht of dat daadwerkelijk zo is.

Maar wat je comfortzone ook is, het kan overschreven worden. Neem bijvoorbeeld het fenomeen FOMO (Fear Of Missing Out), oftewel de angst dat je iets zal missen dat heel veel andere mensen hebben beleefd of gekocht. Zelfs al valt iets buiten je veiligheidsgevoel, kan het gedrag van een menigte je uit je comfortzone laten stappen. Marketing maakt vaak gebruik van dat kuddegevoel.

Moet je uit je comfortzone stappen?

Je wordt tegenwoordig langs alle kanten bestookt met advertenties om te groeien en uit je comfortzone te stappen. En natuurlijk rinkelt FOMO achterin je hoofd en ben je geneigd het uit te proberen omdat ‘iedereen’ het doet.

Er is helemaal niets mis met dingen uitproberen. Maar uiteindelijk is het doel dat je wil bereiken geluk. En er zijn ook mensen die helemaal gelukkig zijn met hun leven zoals het is.

Het is moeilijk te bevatten voor sommige mensen (bijvoorbeeld wanneer je erg ambitieus bent) dat er mensen zijn die voldoening nemen met een bescheiden bestaan. Waarom zouden zij iets anders najagen?!

Dus nee, je hoeft helemaal niet uit je comfortzone te stappen, als je al gelukkig bent. Maar wanneer je dat niet bent – al is het maar een deel van je leven (carrière, familie, vrienden, fysiek, liefdesrelatie, mentaal, spiritueel…) – is uit je comfortzone stappen de manier om verandering te creëren.

Want daar draait het uiteindelijk om: wanneer je ergens niet tevreden mee bent, moet je het veranderen. Dat houdt meestal in dat je je gedrag moet veranderen – iets anders moet doen dan je gewend bent, ergo uit je comfortzone moet stappen – om een ander resultaat te bekomen.

Hou jezelf niet voor de gek!

Het is tijd te stoppen met liegen tegen jezelf: het feit dat je dit artikel leest is een bewijs dat jij een groot verlangen koestert, maar niet tot actie durft over te gaan. Angst werkt verlammend en ‘wat zullen de mensen wel denken?’. Nog een zinnetje dat we maar al te vaak gehoord hebben: ‘dat is niets voor mensen zoals jij en ik’. En ondanks we al miljoenen keer gezien hebben dat jij heel anders bent dan ik, nemen we dat zonder meer voor waarheid aan.

Toch roept en schreeuwt je hart dat je iets anders wil. Het roept al zeer lang en het zal blijven roepen tot je er iets aan doet. Want je hart weet al hoeveel jij kan verwezenlijken. Je wil maar wat graag verandering in je leven, maar je zit in je angstzone.

Er gaat een verhaaltje rond over een hond bij die buren die aanhoudend jammert en huilt. Op een bepaald moment gaat een van de buren toch kijken en vraagt de eigenaar wat er mis is met de hond. Het baasje legt uit dat de hond op een spijker zit. Waarom staat de hond niet gewoon op? Omdat die spijker nog niet diep genoeg in zijn vel zit.

Dat is hoe de meeste mensen reageren. Ze zijn ongelukkig, maar nog niet ongelukkig genoeg om er iets aan te doen. Er is een grote shock nodig om dat wel te doen. Zoals stoppen met roken op het moment dat je een longprobleem krijgt, ontslagen worden op het werk om met die eigen zaak te beginnen, of een ernstig ongeluk om je te doen beseffen dat elke dag je laatste kan zijn en je dus volop moet genieten van elke dag, in plaats van elke dag dezelfde betekenisloze ratrace. Ga jij wachten tot een noodsituatie je wakker schudt?

Door de muur van angst

Wanneer je gestopt bent met liegen tegen jezelf en doorhebt welke opgelegde overtuigingen je verhinderen jouw meest ideale leven te leven, is het een kwestie van genoeg moed en zelfvertrouwen om door die muur van angst te gaan.

Vraag jezelf niet alleen wat je hebt te verliezen – wat vaak niet echt zo erg veel is – maar ook wat je ermee te winnen hebt. Mensen zijn vergeetachtig, dus gezichtsverlies duurt maar een tijdje. Bovendien zijn die andere mensen niet degenen die de gevolgen dragen van al dan niet veranderen.

Wanneer je iets probeert te veranderen, merk je vaak dat je heel veel van die mensen hoort zeggen ‘Wat ben jij moedig. Ik wou dat ik ook zo moedig was.’, terwijl de boe-roepers vaak erg stil worden.

Begrijp dit niet verkeerd. Het is niet omdat mensen in je omgeving je acties niet begrijpen dat ze niet van je houden. Het ligt eenvoudigweg buiten hún comfortzone. Net zoals een vader die zijn dochter zo graag ziet dat ze niet uit mag gaan tot ze volwassen is. Hij wil haar beschermen en afschermen van de boze buitenwereld. Wanneer ze volwassen wordt, is ze helemaal niet voorbereid op interacties met mensen, wat haar kan schaden. En toch is het met de beste en zeer liefdevolle intenties bedoeld. Er is een heel groot verschil tussen wat zij voor je willen en wat jij nodig hebt. Dat weet alleen jij. Je bent niet je vader, jij bent niet je moeder. Jij leeft je leven. Jij bent de enige die moet leven met de resultaten van jouw acties.

Wanneer je beseft hebt voor wie je het doet en een sterke waarom verbindt aan de verandering die je wil doorvoeren, groeit je motivatie er ook daadwerkelijk aan te werken. Schrijf op de slechte momenten op hoe je je voelt. Of maak een video, waar je stoom afblaast, zodat je hem kan bekijken op momenten dat je alweer zit uit te stellen.

Het is belangrijk daar je tijd voor te nemen. Iedereen heeft zijn eigen tempo. Jezelf vergelijken met anderen is totaal zinloos: jij bent zo uniek dat de enige waarmee je jezelf kan vergelijken jij bent. Gras groeit niet sneller wanneer je eraan trekt. Integendeel, wanneer je in een keer een te grote stap uit je comfortzone neemt kom je in een paniekzone en wordt je zo overweldigend dat het verlammend werkt.

Dat wil niet zeggen dat je al die factoren als excuus kan gebruiken, want dan ben je weer tegen jezelf aan het liegen. Zet voor jezelf een haalbare deadline. En breek grote stappen (en taken om tot je doel te komen) op in kleine doenbare stappen.

Ben ik genoeg?

Eens je al je excuses hebt opgeborgen, kom je in de leerzone, waar je de nieuwe vaardigheden leert en de nodige ervaringen opdoet om die stap vooruit in het leven te nemen. Je hoort weleens dat je niet naar je verleden mag kijken, maar in het geval van moed vinden om door te bijten, zou je dat wel moeten doen. Je vindt er namelijk bewijs dat je de capaciteit hebt om te slagen. Je hebt al successen achter de rug. Dingen die je verwezenlijkt hebt waarvan je dacht dat je het nooit zou kunnen. Een diploma halen, zelfstandig wonen, …

En waarschijnlijk heb je weleens een fout gemaakt, maar aangezien de persoon die je 5 of 10 jaar geleden was niet zoveel weet en niet zo veel ervaring heeft dan de persoon die je nu bent, kan je jezelf nu niet straffen voor je vroegere ik.

Comfortzone plaatje mindsetgroei

Meesterschap

Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je oefent, hoe dichter je bij meesterschap komt. Hoe langer je in die leerzone zit, hoe dichter je bij meesterschap komt.

In de groeizone ben je je aan het specialiseren en is het excuus dat je niet genoeg kennis, ervaring of kunde hebt om iets te doen enkel iets wat jij je inbeeldt. Je kan iets wat de meeste anderen niet kunnen en je groeit voortdurend. Mensen zullen je complimenten beginnen te geven.

Faalangst, maar ook de angst voor succes zullen altijd opnieuw opduiken doorheen je leven. Maak je er geen illusies over. Groeien laat die angsten niet in het niets verdwijnen. Zelfs de meest succesvolle zangers zeggen nog regelmatig zenuwachtig te zijn voor ze het podium op gaan. Maar hoe vaker je over de drempel van je comfortzone stapt, hoe sneller je over je angst heen komt.

Wanneer je groeit, verleg je zonder het vaak te beseffen de grens van je comfortzone. Het geeft je een goed gevoel. En het wordt ook niet zelden een verslaving van constante verbetering. Sommigen vinden het leven maar saai zonder uitdaging. Maar er is goed nieuws voor wie er niet genoeg van krijgt: je kan oneindig groeien…

Als je moeite hebt om uit je comfortzone te stappen, helpt een cursus zelfvertrouwen om je het laatste zetje te geven.

Plaats een reactie