Wat is een growth mindset en een fixed mindset?

Leestijd: 2 minuten

In dit artikel ontdek je het verschil tussen een growth mindset en een fixed mindset.

Wat houdt mindset in?

Mindset is een verzamelnaam voor alle gedachten die samen jouw focus een bepaalde richting sturen. Die focus is je realiteit en vormen jouw overtuigingen. Als je je mindset veranderd, verandert jouw realiteit. Met andere woorden je krijgt andere overtuigingen. Dit wordt veroorzaakt door je gedachten, je stemming, je mening, waarop je je focus richt en je innerlijke dialoog.

In dit artikel wordt beschreven welke 2 mindsets je hebt omtrent welke gedachten jij hebt over je intelligentie en kwaliteiten.

Heb jij een growth mindset of een fixed mindset?

Groeimindset (Growth Mindset)

Als je een groeimindset hebt (Growth mindset), ben je ervan overtuigd dat je door gedrag je resultaten en ontwikkeling kunt beïnvloeden.

Je gelooft dat je vaardigheden kunt ontwikkelen door hard te werken. Je staat open voor tegenslagen, fouten maken en feedback van anderen krijgen. Je hebt maximale controle over je talenten en wat je kunt bereiken.

Vaste mindset (Fixed Mindset)

Als je een vaste mindset hebt (Fixed mindset), ben je ervan overtuigd dat je intelligentie en talent vastliggen en dat je daardoor geen invloed op kunt uitoefenen.

Je gelooft dat talent is aangeboren en niet veranderbaar is. Doorzettingsvermogen komt niet voor in je woordenboek want het is zinloos en energie- en/of tijdverspilling.

Iedereen heeft een fixed en een groeimindset in zich. Niemand heeft een 100% fixed mindset of een groeimindset. Als je een slechte dag hebt of een fout maakt zal je sneller denken dat je het niet kan of dat het geen zin heeft. Dit voelt als falen en je denkt dat je niet goed genoeg bent. Als je het woordje “nog” ertussen plakt zoals “ik kan het nog niet” dan klinkt dat positiever en ben je bereid om bij te leren. Je bent er nog niet maar je bent wel onderweg.

Groei mindset versus vaste mindset
Afbeelding bron www.heartstate.nl

Carol Dweck is een onderzoeker op het gebied van motivatie. Zij is de grondlegger van de Growth en de Fixed mindset theorie. In dit filmpje legt Carol Dweck de groeimindset uit.

Leestip: Het boek “Master your Mindset” van Michael Pilarczyk heeft mij enorm geholpen om te beginnen met deze website.

Sheila

Plaats een reactie